UNELE GENERALIZĂRI CONCEPTUALE ASUPRA STĂRII DE EXTREMĂ NECESITATE ÎN ACTIVITATEA MEDICALĂ PROFESIONALĂ

Lilia GIRLA Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În acest articol este tratată o problemă deosebit de importantă ce ţine de raportul pacient-medic în situaţii de hotare provocate de survenirea unor rezultate nefaste pentru pacient în urma medicaţiei aplicate în cadrul activităţii medicale profesionale. Materia reprezintă o generalizare a conceptului de extremă necesitate ca o cauză care înlătură caracterul penal al faptei de malpraxis medical şi, prin urmare, care exonerează lucrătorul medical de răspundere penală. Unei cercetări minuţioase este supusă legislaţia penală contemporană a Republicii Moldova ce reglementează cauzele care înlătură caracterul penal al faptei şi unele probleme ştiinţifice de importanţă majoră apărute pe fundalul tratării pluridis-ciplinare a stării de extremă necesitate în medicină. 

În special, sunt examinate cazurile în care medicul sau un alt lucrător medical se află într-o situaţie de extremă necesitate, fiind pus în faţa alegerii unui prejudiciu din două urmări nefaste inevitabile. Totodată, este de precizat că situaţia de abuz medical (medicaţia a fost acordată victimei cu încălcarea regulilor şi metodelor existente, medicaţia nu a fost acordată deloc sau victima a fost supusă unei supramedicaţii) este contrară situaţiei de extremă necesitate şi formează temei pentru survenirea răspunderii penale. 

Problema ştiinţifică de importanţă majoră rezolvată în cadrul acestui articol rezidă în stabilirea corectă a stării de extremă necesitate în cazurile de malpraxis medical şi în elaborarea unor metode precise de delimitare a cazurilor de extremă necesitate în medicină, când prejudiciul este unul inevitabil şi previzibil, de urmările prejudiciabile survenite în urma cazurilor de malpraxis medical. În plus la cele relatate, în cadrul acestui mesaj ştiinţific sunt precizate deosebirile dintre extrema necesitate şi alte cauze care înlătură caracterul penal al faptei. 

Cuvinte-cheie: extrema necesitate în medicină, malpraxis medical, abuz medical, cauze care înlătură carcterul penal al faptei în medicină, răspunderea penală a lucrătorilor medicali, cazul fortuit în activitatea medicală. 

Descărcări

Publicat

2013-05-02

Număr

Secțiune

Статьи