ASIGURAREA DREPTULUI LA INVIOLABILITATEA VIEŢII PRIVATE ÎN SISTEMUL DE DREPT AL REPUBLICII MOLDOVA: PARTICULARITĂŢILE POLITICII PENALE

Георгий АРИКОВ Молдавский государственный университет

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În acest articol este supus unei analize minuţioase dreptul la inviolabilitatea vieţii personale şi asigurarea acestuia în diferite ramuri de drept (dreptul constituţional, dreptul civil, dreptul penal, dreptul procesual-penal). Totodată, autorul a conturat particularităţile politicii penale ale statului în sfera menţionată. În opinia autorului, dreptul la inviolabilitatea vieţii personale reprezintă o posibilitate propusă individului şi garantată din partea statului de a controla informaţia despre sine, pentru a contracara divulgarea informaţiilor de origine intimă sau personală. Autorul argumentează că un astfel de control din partea individului poate fi realizat prin diferite metode, una din care este interzicerea de a obţine sau de a răspândi astfel de informaţii fără consimţământul persoanei. Pe cale de conseсinţă, în urma studiului realizat autorului i-a reuşit să demonstreze că acţiunile de culegere şi răspândire a informaţiei cu caracter personal, comise fără consimţământul persoanei, formează imixtiune în viaţa privată. 

Cuvinte-cheie: viaţă privată, inviolabilitatea vieţii private, dreptul la inviolabilitatea vieţii private, informaţie despre persoană, informaţie cu caracter personal, secret personal, secret familial, onoare, demnitate, defăimare, limitarea inviolabilităţii vieţii private. 

Publicat

2013-05-02

Număr

Secțiune

Статьи