DOCTRINELE ÎN ASPECT INTERNAŢIONAL REFERITOR LA CONTROLUL JUDECĂTORESC AL ACTIVITĂŢII ORGANELOR ADMINISTRAŢIEI PUBLICE
Lilian LESNIC-RĂSCOALĂ Universitatea de Stat din Moldova
Rezumat
În prezentul studiu sunt abordate caracteristicile esenţiale actuale ale contenciosului administrativ, care, în opinia unor autori, reprezintă chiar finalitatea dreptului administrativ ce nu ar putea fi realizată decât prin raportare la evoluţia sub aspect legislativ a acestei instituţii, urmărindu-se o analiză firească, tradiţională, a contenciosului administrativ.
În mod obişnuit, instituţia contenciosului administrativ este analizată în lucrările consacrate dreptului administrativ în ansamblu, în partea ce priveşte controlul exercitat asupra administraţiei publice, fiind vorba, în principal, de controlul judecătoresc asupra administraţiei publice.
În literatura de specialitate întâlnim conceptul, potrivit căruia activitatea autorităţilor adimnistraţiei publice este su-pusă diferitelor forme de control în vederea asigurării înfăptuirii valorilor politice şi satisfacerii necesităţilor societăţii.
Conţinutul şi sfera contenciosului administrativ, ca fenomen juridic, au variat de la o ţară la alta, de la o perioadă la alta şi chiar, în doctrina administrativă, de la un autor la altul.
Necesitatea contenciosului administrativ, a mecanismelor de control asupra administraţiei a pus legiuitorului modern problema de a găsi acele organe pe care să le învestească cu atribuţia de exercitare a acestui control. Cu privire la acest aspect, soluţiile din dreptul comparat sunt diverse, diversitate explicabilă, pe de-o parte, prin tradiţie, pe de altă parte – prin raţiunile de ordin funcţional care ghidează activitatea administraţiei.
Cuvinte-cheie: control judecătoresc, administraţie publică, instituţia contenciosul administrativ, contencios, jurisdicţie.