EXPUNERE PE MARGINEA UNOR AMENDAMENTE OPERATE ÎN HOTĂRÂREA PLENULUI CURŢII SUPREME DE JUSTIŢIE „CU PRIVIRE LA PRACTICA JUDICIARĂ ÎN CAUZELE PENALE PRIVIND MINORII”, NR.39 DIN 22.11.2004

Stanislav COPEŢCHI, Liubovi BRÎNZA* Universitatea de Stat din Moldova *Curtea de Apel Chişinău

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În cadrul studiului efectuat sunt scoase în evidenţă unele explicaţii reflectate în Hotărârea Plenului Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova nr.4 din 21.12.2015 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Plenului Curţii Supreme de Justiţie nr.39 din 22.11.2004 „Cu privire la practica judiciară în cauzele penale privind minorii”. Se arată că la cali-ficare potrivit normei de la art.208 CP RM nu este necesar ca minorul să fi început pregătirea la săvârşirea infracţiunii la a cărei comitere a fost instigat. Se demonstrează că pe post de victimă a infracţiunii specificate la art.208 CP RM poate să apară atât minorul care a atins vârsta răspunderii penale necesară pentru a fi subiect al infracţiunii la a cărei comitere a fost instigat, cât şi minorul care nu a atins o asemenea vârstă. Se argumentează că pentru a opera agravanta specificată la alin.(2) art.208 CP RM este obligatorie prezenţa unei relaţii speciale între făptuitor şi victimă. 

Cuvinte-cheie: minor, persoană adultă, instigare, atragere, activitate criminală, faptă imorală, părinte, frate, vârstă fragedă. 

Publicat

2017-05-01

Număr

Secțiune

Статьи