CONSIDERAŢII GENERALE ASUPRA RĂSPUNDERII EXECUTORULUI JUDECĂTORESC ÎN MATERIE PENALĂ

Stanislav COPEŢCHI, Roman TALMACI* Universitatea de Stat din Moldova, *Preşedintele Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În prezentul studiu sunt punctate unele aspecte în materia ce vizează răspunderea penală a executorului judecătoresc. Sunt etalate, cu titlu exemplificativ, normele din Partea specială a Codului penal sub a căror incidenţă poate să cadă comportamentul ilegal al executorului judecătoresc manifestat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu. Se arată că începând cu 23 iulie 2010 executorul judecătoresc nu mai are statut de funcţionar public, ci de persoană învestită de stat să îndeplinească activităţi de interes public. Se argumentează că modificarea statutului extrapenal al executorului jude-cătoresc din funcţionar public în persoană învestită de stat să îndeplinească activităţi de interes public nu a avut niciun impact asupra încadrării juridico-penale a faptelor infracţionale comise de executorul judecătoresc în legătura cu această calitate în sfera publică. S-a arătat că excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu (art.328 CP RM) este infrac-ţiunea cel mai des imputabilă executorilor judecătoreşti, lucru condiționat, probabil, de statutul funcţional al acestora.
Cuvinte-cheie: răspundere penală, executor judecătoresc, persoană publică, persoană cu funcţie de răspundere, liber profesionist, exces de putere, infracţiuni conexe corupţiei.

Publicat

2018-05-03

Număr

Secțiune

Статьи