RĂSPUNDEREA PENALĂ PENTRU ÎNCĂLCAREA LEGISLAȚIEI PRIVIND ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURAREA JOCURILOR DE NOROC – PROPUNERE DE LEGE FERENDA

Cristina CHIHAI Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În prezentul articol ne propunem ca scop aprofundarea și soluţionarea dilemelor privind antrenarea diferitelor forme ale răspunderii juridice pentru fapta de încălcare a legislației privind organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc, concomitent, recomandarea măsurilor concrete privind perfecționarea cadrului reglementar în domeniul dat. In globo, reținem că statele au adoptat cadrul legislativ civil, contravențional și/sau penal în vederea sancționării faptelor social-mente periculoase de practicare ilegală a diferitelor activități în domeniul jocurilor de noroc. Per a contrario, estimăm cert că în Codul penal al Republicii Moldova lipsește o normă penală care ar incrimina nemijlocit asemenea fapte ilicite, cu toate că posibilitatea antrenării acestei forme a răspunderii juridice reiese prin prisma art.54 al Legii nr.291 din 16.12.2016. Prin urmare, pentru asigurarea organizării și desfășurării jocurilor de noroc în condiții de legalitate se impune necesitatea stringentă de a fi adoptată o normă penală care va antrena răspundere pentru această faptă. Or, buna funcţionare a sistemului și lupta contra criminalității în acest domeniu, în mod just și proporțional, depind de adoptarea și aplicarea eficientă a normelor organizatorice, precum și a celor punitive, mai ales a normelor juridico-penale.
Cuvinte-cheie: joc de noroc, licență, joc de noroc neautorizat, joc de noroc interzis, loterie, monopol de stat, răs-pundere contravențională, răpundere penală.

Publicat

2018-05-03

Număr

Secțiune

Статьи