NECESITATEA RECONSIDERĂRII POLITICII PENALE ÎN MATERIA DELAPIDĂRII AVERII STRĂINE: EXPERIENȚA REPUBLICII MOLDOVA ȘI A ROMÂNIEI

Marcel ȘABAN Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Acest articol științific este consacrat unor aspecte discutabile referitoare la natura juridică a infracțiunii de delapi-dare în doctrina penală contemporană. Pentru a obține rezultate științifice noi, autorul a purces la studierea faptei infrac-ționale de delapidare, fiind abordați trei vectori de cercetare: știința penală, cadrul normativ și practica judiciară de apli-care a acestei norme. Mai mult, ca punct de pornire a studiului a servit legislația și știința penală actuală din Republica Moldova și din România. Au fost selectate cele mai recente lucrări științifice din spațiul autohton (I.Selevestru) și cel românesc (D.Otay, Al.Șerban, D.Ciuncan) consacrate soluționării chestiunilor de drept în materia faptei infracționale de delapidare. Întru a spori calitatea studiului realizat, autorul a selectat și a utilizat decizii ale Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova, precum și decizii rezumate ale Înaltei Curți de Casație și Justiție a României în materia delapidării. În urma acestui studiu autorul pledează pentru reevaluarea cadrului normativ penal în incriminarea faptei de delapidare în Republica Moldova care, în opinia lui, constituie o infracțiune de serviciu și nu de patrimoniu, poziția autorului fiind confirmată de recentele studii în doctrina penală.
Cuvintele-cheie: patrimoniu, delapidare, sustragere, infracțiune, infracțiune de serviciu, abuz de serviciu, abuz de încredere.

Publicat

2018-05-03

Număr

Secțiune

Статьи