ISTORIOGRAFIA RELAȚIILOR MOLDO-RUSE ÎN CONTEXTUL PROCESELOR INTEGRAȚIONISTE EUROPENE ȘI EUROASIATICE ÎN PUBLICAȚIILE CERCETĂTORILOR DIN FEDERAȚIA RUSĂ ŞI DIN REPUBLICA MOLDOVA

Анатолий ТКАЧ Молдавский государственный университет

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Istoria modernă a relațiilor bilaterale ale Republicii Moldova cu Federația Rusă de la recunoașterea independenței și stabilirea relațiilor diplomatice înscrie mai mult de 25 de ani. În această perioadă, natura relațiilor bilaterale s-a schimbat sub influența proceselor politice interne și a factorilor de politică externă. În articol este analizată istoriografia relațiilor moldo-ruse în contextul proceselor de integrare europeană și euroasiatică în lucrările cercetătorilor ruși și moldoveni. Sinteza abordărilor analizate demonstrează o viziune comună atât asupra problemelor existente în relațiile bilaterale și perspectivelor de depășire a acestora pe calea consolidării cooperării, cât și asupra contradicțiilor existente la nivelul politicii interne și externe promovate de Moldova și de Rusia.
Cuvinte-cheie: istoriografie, cercetare, relații bilaterale, Republica Moldova, Federația Rusă, procese integrațio-niste, politică externă, context geopolitic, Uniunea Europeană, Uniunea Eurasiatică.

Publicat

2018-12-03

Număr

Secțiune

Статьи