ORGANIZAȚIA NAȚIUNILOR UNITE: PERCEPȚII ASUPRA OBIECTIVELOR PRIVIND PROCESELE DE REFORMĂ A ORGANIZAȚIEI

Selena STEJARU, Carolina BUDURINA-GOREACII Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Evoluția Organizației Națiunilor Unite fiind un proces permanent de adaptare la noi responsabilități, constrângeri și raporturi de forță și influență între membrii săi, reforma acesteia a fost și ea o preocupare constantă în interiorul siste-mului și în afara acestuia. Prezentă pe toate continentele și în toate temele de rezonanță globală, Organizația a fost expu-să continuu atitudinii critice și monitorizării publice. Prin urmare, analiza diverselor etape ale existenței sale și a scena-riilor de reformă se regăsește atăt în cercetările efectuate că către mediul academic, în propunerile statelor membre, cât și în programele elaborate de Secretariat.
Astfel, în acest articol ne vom referi la modificările ansamblului de forțe ce determină necesitatea reformei, care sunt în aceeași măsură și resurse motivaționale și operaționale ale schimbării. La fel, vom reliefa opiniile cercetătorilor în domeniu privind impactul acestei schimbări profunde asupra profilului unei organizații interstatale create după prin-cipiul suveranității naționale.
Reforma sistemului ONU ar trebui să privească acele orientări și evoluții instituționale care să-i permită o dezbatere democratică, în care strategiile de dezvoltare să se raporteze și la respectarea dreptului și normelor de echitate inter-naționale.
Cuvinte-cheie: globalizare, reformă, cooperare multilaterală, organizație internațională, stat-națiune, agenții spe-cializate, agendă internațională.

Publicat

2019-05-03

Număr

Secțiune

Статьи