DESPRE ROLUL SOCIETĂȚII CIVILE ÎN PROCESUL DE MODERNIZARE POLITICĂ
Natalia STERCUL Universitatea de Stat din Moldova
Rezumat
Incluziunea societății civile în modernizarea politică joacă un rol deosebit în formarea unui nou tip de interacțiune între societate și autorități. Pentru succesul proceselor de modernizare este necesară modificarea conștiinței, ceea ce vizează intensificarea controlului civil, consolidarea răspunderii civile, proliferarea inițiativelor civile, formarea unei societăți civile viabile.
În articol este examinat rolul și locul societății civile în procesele de modernizare. În acest context, autorul își concentrează atenția asupra unor aspecte precum formarea opiniei publice, a stereotipurilor, care sunt un model al comportamentului populației majoritare și influențează asupra proceselor politice de luare a deciziilor. Societatea civilă devine principalul factor al transformărilor în societate, în crearea condițiilor speciale de funcționare a instituțiilor societății civile și în intensificarea interacțiunii și cooperării între sectoarele publice. Inițiativele civice, organizațiile neguvernamentale, grupurile de interese, grupurile de lobby și alte structuri implementează funcțiile de recrutare a intereselor și promovează democrația. O atenție specială este acordată societății civile din Republica Moldova în contextul modernizării și reformelor politice.
Cuvinte-cheie: societate civilă, modernizare politică, autorități publice, organizații neguvernamentale, mecanisme de transformare.