INVALIDAREA SCRUTINULUI – SANCŢIUNE CA FORMĂ A RĂSPUNDERII CONSTITUŢIONALE

Alexandru ARSENI Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Răspunderea constituţională este o formă a răspunderii juridice având ca obiect activitatea organelor etatice în per-soana oficialilor (deputaţi, şef de stat). Persoanele oficiale nominalizate acced în funcţie în baza procesului electoral –unicul mecanism juridico-statal având la bază exprimarea voinţei autentice a alegătorilor.
Anume această stare firească şi democratică impune a crea condiţii legale şi legitime pentru procesul electoral, inclusiv totalizarea alegerilor.
Însă, crearea acestor condiţii nu garantează asigurarea autenticităţii voinţei poporului ca bază unică a puterii de stat. Se impune finalitatea procesului, fără care toate intenţiile pot fi ineficiente. Adică, este necesar de a determina şi sancţiunile respective în caz de încălcare a legislaţiei electorale. Aceste sancţiuni, în funcţie de etapa la care au fost depistate, trebuie aplicate faţă de subiectul care le-a săvârşit.
O situaţie aparte cu un tratament special este falsificarea rezultatelor votării. Această faptă ilicită perturbează şi denaturează autenticitatea voinţei poporului în procesul de delegare a suveranităţii naţionale prin reprezentarea organe-lor eligibile: deputaţi, șef de stat, consilieri, primari. Anume din aceste considerente se impune sancţiunea – invalidarea alegerilor ca formă de răspundere constituţională pentru încălcarea legislaţiei electorale. Invalidarea atrage după sine declararea scrutinului nul cu organizarea de noi alegeri în baza prevederilor Codului electoral.
Cuvinte-cheie: validare, invalidare, voinţă, autenticitate, putere de stat, delegare, reprezentativitate, sancţiune, răspundere constituţională, suveranitate.

Publicat

2019-05-03

Număr

Secțiune

Статьи