EVOLUŢIA INSTITUŢIEI DE RELUARE A URMĂRIRII PENALE

Tatiana VIZDOAGĂ, Valeriu BODEAN Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Articolul 287 din Codul de procedură penală prevede posibilitatea reluării urmăririi penale după adoptarea de către procuror a soluției de netrimitere a cauzei penale în instanţa de judecată.
Scopul studiului a fost să identificăm în ce măsură evoluţia legislativă a textului respectivului articol a înlăturat controversele şi situaţiile confuze existente până la intrarea în vigoare a Legii nr.316 din 22.12.2017, care conţine ultimele modificări de până acum, operate în raport cu instituţia reluării urmăririi penale.
Ar fi oare dispoziţiile actuale ale art.287 din Codul de procedură penală suficiente pentru a garanta principiul non bis in idem și, pe de altă parte, pentru a asigura o anchetă eficientă? Este raţională sau nu excluderea procurorului de caz din cercul persoanelor care pot anula o hotărâre de scoatere a persoanei de sub urmărire penală, de încetare a urmăririi penale sau de clasare a cauzei penale? Acestea sunt chestiunile care, cu siguranţă, prezintă o importanţă teoretică, dar cu un impact practic imediat.
Cuvinte-cheie: non bis in idem, reluarea urmăririi penale, fapte noi, fapte recent descoperite, viciu fundamental, procuror, judecător de instrucţie.

Publicat

2019-05-03

Număr

Secțiune

Статьи