RĂSPUNDEREA PENALĂ PENTRU FAPTELE INFRACȚIONALE PREVĂZUTE LA art.183 CP RM: IDENTIFICAREA DEFICIENȚELOR LEGISLATIVE ȘI PROPUNERI DE LEGE FERENDA

Eugeniu GOGU Procuratura Anticorupție

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În acest articol au fost cercetate aspecte fundamentale ce țin de răspunderea penală pentru încălcarea regulilor de securitate a muncii, în sensul art.183 CP RM. Prin analiza și sinteza celor mai prospere concluzii doctrinare, prin cercetarea legislației extrapenale au fost scoase în evidență formulări noi privite de către autor ca principii îndrumătoare în aplicarea legii penale în cazurile de încălcare a regulilor de securitate a muncii. Totodată, pentru a-și fortifica poziția doctrinară, autorul a purces la analiza doctrinei juridico-penale contemporane și a practicii judiciare autohtone. În urma studiului întreprins au fost formulate concluzii apte a fi implementate în doctrina dreptului penal, precum și înaintate propuneri de lege ferenda.
Cuvinte-cheie: încălcarea regulilor de securitate a muncii, protecția muncii, igienă industrială, dreptul constituțio-nal la muncă în condiții de siguranță, securitatea muncii, angajat, salariat, accident de muncă.

Publicat

2019-08-03

Număr

Secțiune

Статьи