REGLEMENTAREA ASIGURĂRII OBLIGATORII DE ASISTENȚĂ MEDICALĂ

Ion GUCEAC Jr. Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Dreptul omului la ocrotirea sănătății reprezintă un complex de drepturi care furnizează principalul atu, inalienabil – sănătatea acestuia. Când nu există sănătate, este dificil să vorbim despre deplinitatea capacității legale. Mai mult, calitatea sănătății determină calitatea vieții.
Sănătatea însăși prin natura sa este o valoare în sine şi o precondiţie pentru prosperitatea societăţii. Din aceste consi-derente, sănătatea cetăţenilor este una dintre principalele priorităţi ale fiecărui stat, iar politica în domeniul sănătăţii pre-vede dreptul tuturor de a avea acces la asistenţă medicală de înaltă calitate.
Prin politica pe care o promovează, Republica Moldova şi-a propus: majorarea speranţei de viaţă la naştere şi sporirea duratei de viaţă sănătoasă; asigurarea calităţii vieţii şi reducerea diferenţelor în termeni de sănătate pentru toate grupurile sociale; consolidarea parteneriatului intersectorial vizând fortificarea sănătăţii populaţiei; sporirea responsabilităţii indi-vidului pentru propria sănătate.
Cuvinte-cheie: sistemul asiguărilor obligatorii de asistenţă medicală, asigurare obligatorie de asistenţă medicală, asigurare medicală, servicii medicale, persoană asigurată, program unic, asigurător etc.

Descărcări

Publicat

2019-12-03

Număr

Secțiune

Статьи