ANALIZĂ COMPARATIVĂ A SUBIECTULUI INFRACŢIUNILOR VAMALE ÎN CONFORMITATE CU LEGISLAŢIA REPUBLICII MOLDOVA ŞI CU CEA A ROMÂNIEI

Aurel Octavian PASAT Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Scopul acestui studiu constă în soluţionarea unor aspecte privind subiectul infracţiunilor vamale, prin analizarea unor opinii doctrinare şi a legislaţiei în vigoare din Republica Moldova şi din România, precum şi în formularea unor concluzii relevante în materia infracţiunilor vamale. Cu toate că legiuitorul nu prevede expres în conținutul normei de la art.249 CP RM sau prin art.270-274 CV Rom calitatea specială a subiectului infracţiunii, aceasta rezultă prin inter-pretare (implicit) din textul normei de incriminare. In concreto, calitatea specială a subiectului infracţiunii decurge din conţinutul obligaţiei legale a persoanei de a achita taxele vamale atunci când trece bunuri peste frontiera vamală a Republicii Moldova. Cât priveşte infracțiunile de contrabandă, se demonstrează că subiectul infracţiunii este necircum-stanţiat (cu excepţia contrabandei prevăzute la lit.c) alin.(5) art.248 CP RM). 

Cuvinte-cheie: subiect al infracţiunii, subiect activ al infracţiunii, infracţiuni vamale, calitate specială, incriminare, contrabandă, taxe vamale, prejudiciu. 

Publicat

2017-12-01

Număr

Secțiune

Статьи