UNELE CONSIDERAȚIUNI PRIVIND APLICĂREA LEGII PENALE ÎN TIMP ÎN SINTEZA PRACTICII CURȚII CONSTITUȚIONALE A REPUBLICII MOLDOVA

Drăgălin PĂDURE Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În articol sunt sintetizate cele mai progresive concluzii ale Curții Constituționale a Republicii Moldova în materia aplicării legii penale în timp. Autorul a selectat mai multe spețe din jursiprudența Curții Constituționale și a scos în evidență cele mai progresive viziuini considerate de autor ca principii îndrumătoare în aplicarea legii penale. S-a reținut că legile privind modificarea legii penale (incriminarea faptelor în legile penale, stabilirea pedepsei pentru ele, precum şi alte reglementări, cum ar fi prescriptibilitatea răspunderii penale etc.) se întemeiază pe raţiuni de politică penală, iar textul legii trebuie să fie redactat cu claritate. Aplicarea retroactivă a legii penale este posibilă doar dacă este mai favorabilă. 

Cuvintele-cheie: lege penală, lege penală mai favorabilă, neretroactivitatea legii penale, claritatea legii penale, politica penală, efectul retroactiv al legii penale. 

Publicat

2017-12-01

Număr

Secțiune

Статьи