MODALITĂȚI DE FLEXIBILIZARE A PROGRAMULUI DE MUNCĂ: DE LA PRACTICI INTERNAȚIONALE LA EXPERIENȚE NAȚIONALE

Anastasia OCERETNÎI Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Schimbările demografice și cele ale pieței muncii au impus necesitatea de a fi gândite și conceptualizate noi modalități de creștere a atractivității pieței muncii și de echilibrare a vieții profesionale cu cea de familie. Unul dintre aceste mecanisme aplicate la nivel internațional este flexicuritatea. În anul 2019 la nivel european a fost stabilită, prin adoptarea a câtrova directive, necesitatea de a fi reglementate în legislațiile naționale formulele de flexibilizare, care urmează a fi funcționale către anul 2022.
Scopul studiului este de a stabili modalitățile și mecanismele aplicate la nivel internațional de flexibilizare a progra-melor de muncă, din perspectiva identificării beneficiilor și risucrilor pe care le comportă pentru anagajați, angajatori și societate. În același timp, sunt analizate rezultatele unui studiu pilot realizat în anul 2019 pentru a determina opțiunile angajatorilor cu privire la formulele de flexibilizare.
Cuvinte-cheie: program de muncă, flexibilizare, reconcielierea vieții profesionale cu cea de familie, piața muncii, timp de muncă.

Publicat

2020-05-02

Număr

Secțiune

Статьи