FUNDAMENTUL DREPTULUI DE MOȘTENIRE ȘI TEORIILE DOCTRINARE

Iulia BĂNĂRESCU Universitatea de Studii Europene din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În prezentul studiu este analizat, potrivit unei sinteze analitice asupra aspectelor evolutive ale succesiunii, fundamentul dreptului de moștenire, care este studiat prin prisma a trei teorii: 1) familia sau continuarea dincolo de moarte a persoanei defunctului; 2) voința prezumată a defunctului ca datorie și necesitate socială; 3) jus abutendi.
Referindu-ne în mod special la succesiunea testamentară, este evident că din cele mai vechi timpuri atăt în doctrină, căt și în jurisprudență au fost ridicate numeroase întrebări ce au stat la baza asigurării transmiterii patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în ființă.
Se argumentează că, datorită importanței pe care o are această instituție în dreptul civil, unele dintre preocupările savanților în materie de moștenire vizează fundamentul dreptului unei persoane de a dispune prin acte juridice de bunurile sale pentru cauză de moarte.
Cuvinte-cheie: fundamentul dreptului de moștenire, teorii doctrinare, familia sau continuarea dincolo de moarte a persoanei defunctului,voința prezumată a defunctului ca datorie și necesitate socială, jus abutendi, defunct, avere succesorală.

Publicat

2020-05-02

Număr

Secțiune

Статьи