MOMENTUL TEMPORAL AL INTRĂRII ÎN VIGOARE, AL MODIFICĂRII ȘI AL IEȘIRII DIN VIGOARE A LEGII PENALE

Drăgălin PĂDURE Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Ca regulă generală, legea penală se aplică tuturor infracţiunilor săvârşite în timpul cât aceasta se află în vigoare (principiul activităţii legii penale). Acest principiu este indisolubil legat de cel al legalităţii, care reprezintă o caracte-ristică specifică statului de drept. Prin numeroasele elemente de noutate care se aduc, acestea reprezintă o provocare pentru profesioniştii dreptului, şi nu numai.
Forţa obligatorie a legii penale subzistă numai pe perioada cât este activă, perioadă ce se situează între momentul intrării ei în vigoare şi momentul ieşirii din vigoare, care coincide cu încetarea obligativităţii respectării legii penale. Totodată, pentru a-și asigura temeinicia rezultatelor cercetării, autorul a purces la analiza doctrinei contemporane în domeniul dreptului penal. În urma studiului realizat au fost formulate unele concluzii care clarifică momentele de intrare în vigoare a legii penale.
Cuvinte-cheie: lege penală, neretroactivitatea legii penale, claritatea legii penale, legalitatea pedepselor penale, legalitatea incriminării, intrarea în vigoare a legii penale, modificarea legii penale, ieșirea din vigoare a legii penale.

Publicat

2020-05-02

Număr

Secțiune

Статьи