ÎMBOGĂȚIREA ILICITĂ – O ANALIZĂ COMPARATIVĂ A LEGISLAȚIILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA ȘI DIN ROMÂNIA
Serghei BRÎNZA, Mihai MAREȘ* Universitatea de Stat din Moldova *Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române
Rezumat
Prezentul articol cuprinde analiza comparativă a prevederilor legislative din Republica Moldova și din România referitoare la îmbogățirea ilicită. Se ajunge la concluzia că în România există un cadru legislativ și instituțional bine consolidat pentru a controla și sancționa dobândirea averii în mod ilicit, ce implică atât o procedură administrativă, cât și una jurisdicțională. În Republica Moldova, îmbogățirea ilicită este incriminată la art.3302 CP RM. Faptele prevăzute la art.3302 CP RM se caracterizează prin următoarele: 1) subiectul infracţiunii prevăzute la alin.(1) art.3302 CP RM este persoana cu funcţie de răspundere sau persoana publică; 2) în cazul infracţiunii specificate la alin.(2) art.3302 CP RM, subiect este persoana cu funcţie de demnitate publică; 3) în ipoteza ambelor infracţiuni, fapta prejudiciabilă constă în acţiunea de deţinere a bunurilor; 4) reprezentând obiectul material sau imaterial al infracţiunii, bunurile în cauză trebuie să îndeplinească următoarele două condiţii: a) valoarea lor să depăşească substanţial valoarea mijloacelor dobândite; b) în baza probelor, să se constate că ele nu aveau cum să fie obţinute licit.
Cuvinte-cheie: îmbogățire ilicită, răspundere penală, incriminare, prezumția de nevinovăție, persoană cu funcție de răspundere, persoană publică, persoană cu funcție de demnitate publică.