CARACTERISTICA ACTELOR DE PROCEDURĂ ÎN CADRUL EXECUTĂRII SILITE A OBLIGAȚIEI VAMALE

Pavel ȚURCAN Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Acte de procedură reprezintă, de fapt, orice manifestare de voință și orice operațiune juridică efectuată în cursul și în cadrul procesului de executare silită de către organul vamal, plătitorul vamal sau ceilalți participanți atrași în cadrul acestui proces, în legătură cu exercitarea drepturilor sau îndeplinirea obligațiilor procesuale și nemijlocit în vederea producerii unor efecte juridice în plan procesual.
Orice proces, inclusiv cel al executării silite, este de neconceput fără efectuarea actelor de procedură, care pun în va-loare raporturile juridice dintre părțile aflate în litigiu. Am putea afirma că, după cum în dreptul material actele și fapetele juridice sunt substanța însăși a vieții juridice, tot astfel acetele de procedură constituie cadrul esențial în orice proces, de orice natură.
Actele procedurale în cadrul executarii silite a obligației vamale, de fapt ca și în oricare alt proces, țin de faza de desfășurare a întregii proceduri la o anumită etapă și constituie instrument de bază în obținerea unui efect juridic scontat.
Cuvinte-cheie: act de procedură, decizie de regularizare, ordin incaso, executare silită, act de impunere, act de ridicare, contestare, act de suspendare a operațiunilor vamale, act de carență.

Publicat

2020-12-04

Număr

Secțiune

Статьи