PARTICULARITĂŢILE PROCEDURII DE CONSTATARE A FAPTELOR CARE AU VALOARE JURIDICĂ

Igor COBAN, Dionis BRÎNZĂ Universitatea de Stat de Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Constatarea faptelor care au valoare juridică reprezintă o categorie de cauze examinate în ordinea procedurii spe-ciale, care are drept scop apărarea intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice. Art.281 alin.(2) CPC RM pre-vede faptele care pot fi constatate de către instanța de judecată, însă această normă nu prevede o listă exhaustivă, ci mai degrabă una exemplificativă. Astfel, instanțele de judecată pot constata și alte fapte decât cele prevăzute la art.281 alin.(2) CPC RM. Pentru a putea fi constatat de către instanța de judecată, faptul care are valoare juridică trebuie să întrunească condițiile prevăzute la art.282 alin.(1) CPC RM.
De menționat că examinarea cauzelor de constatare a faptelor care au valoare juridică este incompatibilă cu existența vreunui litigiu de drept care ține de competența instanțelor de judecată. În cazul constatării litigiului ce ține de compe-tența instanțelor judecătorești, instanța va scoate cererea de pe rol și, obligatoriu, va explica participanților dreptul lor de a soluționa litigiul în procedură de acțiune civilă la instanța competentă.
Procedura de examinare a cauzelor de constatare a faptelor care au valoare juridică nu este prevăzută direct în CPC RM, aceasta urmează a fi dedusă atât din regulile generale ale procedurii civile, cât și din specificul cauzelor de constatare a faptelor care au valoare juridică.
Cuvinte-cheie: constatarea faptelor care au valoare juridică, procedură specială, interes legitim, petiționar, per-soană interesată, lipsa litigiului, fapt juridic.

Publicat

2020-12-04

Număr

Secțiune

Статьи