PROBLEMATICA IDENTIFICĂRII MOMENTULUI CONSUMĂRII INFRACȚIUNILOR PREVĂZUTE LA art.320 CP RM ȘI AL DEMARĂRII CURGERII TERMENULUI DE PRESCRIPȚIE PENTRU TRAGEREA LA RĂSPUNDERE PENALĂ

Igor HŁOPEŢCHI Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Consumarea infracțiunii este unul dintre cele mai importante aspecte ale raportului juridic de drept penal, fără de care este imposibilă determinarea momentului consumării infracțiunii, precum și al demarării curgerii termenului de prescrip-ție în materie penală. Prescripţia constituie o sancţiune pentru aparatul represiv al statului care nu a manifestat diligenţa necesară îndeplinirii complete a actului de justiţie şi, în acelaşi timp, un beneficiu acordat de legiuitor persoanei care a săvârşit o faptă antisocială, dacă odată cu trecerea timpului nu a mai încălcat niciodată ordinea de drept. Din raţiuni de politică penală, prescripţia apare ca o instituţie cu caracter de aplicaţie generală care operează întotdeauna obligatoriu urmând să fie invocată şi aplicată din oficiu.
Cuvinte-cheie: executare tardivă a hotărârii instanței de judecată, infracțiune continuă, infracțiune formală, infrac-țiune instantanee, prescripția răspunderii penale.

Publicat

2020-12-04

Număr

Secțiune

Статьи