ASIGURAREA PROTECȚIEI JURIDICO-PENALE A SECRETULUI PROFESIONAL ÎN LEGEA PENALĂ A ROMÂNIEI ȘI ÎN CEA A REPUBLICII MOLDOVA: STUDIU EMPIRIC

Costică MOȚOC Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Acest articol este consacrat identificării unor aspecte privind asigurarea protecției juridico-penale a secretului profesional în legea penală a României și în cea a Republicii Moldova prin realizarea unui studiu empiric care a constat în efectuarea sondajului de opinii. Autorul a pornit de la ipoteza conform căreia secretul profesional este unul derivat și suprastructural care nu coincide cu secretul primar al vieții private; totodată, concentrarea asupra protecției interesului privat devine o trăsătură indispensabilă a secretului profesional. Prin urmare, protecția juridico-penală a inviolabilității vieții private nu este în stare să asigure protecția juridico-penală a secretului profesional. Se ajunge la concluzia că în știința juridică contemporană, precum și în acte normative, se constată utilizarea rară a conceptului de secret profesional. În urma studiului empiric întreprins, sunt formulate mai multe propuneri de lege ferenda pentru îmbunătățirea legii penale române și a legii penale moldovenești.
Cuvinte-cheie: secret profesional, secret al vieții private, confidențialitatea informației, date personale, secret derivat, secret primar, interes privat, protecția datelor confidențiale, statut profesional.

Publicat

2020-12-04

Număr

Secțiune

Статьи