MODELAREA PROCESULUI DE ANALIZĂ A DOCTRINEI ÎN MATERIA PROTECȚIEI DREPTURILOR PACIENȚILOR ÎN DIFERITE SISTEME DE ASIGURĂRI OBLIGATORII ȘI/SAU FACULTATIVE

Ion GUCEAC Jr. Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În secolul al XXI-lea, oamenii, ca să facă descoperiri ştiinţifice care să ne depăşească, uneori, imaginaţia, creează tehnologii de ultimă generaţie. În opinia unor autori, la această etapă omenirea intră într-o fază calitativ nouă a dezvoltării sale, nutrind speranţa că secolul al XXI-lea va deveni o nouă eră de cooperare globală. Astfel, în faţa ştiinţelor sociale, inclusiv a celor juridice, rămâne în prim-plan problema identificării unor căi de dezvoltare a fenomenelor, relaţiilor şi instituţiilor sociale, care reprezintă obiectul lor de cercetare. Complexitatea relațiilor sociale obligă la cercetări în diverse domenii care, într-o formă sau alta, scot în evidență realitatea juridică. 

În această ordine de idei constatăm că subiectul cercetării noastre este actual, deoarece sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală a fost creat pentru a asigura dreptul constituțional al cetățenilor de a primi îngrijiri medicale gratuite, consacrate în Constituția Republicii Moldova. Dreptul omului la protecția sănătății, conform art.11 din Carta socială euro-peană, obligă Republica Moldova, ca și alte state, să creeze condiții adecvate pentru punerea în aplicare a acestui deziderat. Totodată, asigurările facultative obțin tot mai mult teren odată cu perceperea avantajelor acestora de către societate. 

Cuvinte-cheie: sistem de asigurări obligatorii de asistenţă medicală, asigurare obligatorie de asistenţă medicală, asi-gurare medicală, asigurare facultativă, sistem medical, contribuabil, asigurat, asigurător, doctrină, demers științific. 

Publicat

2021-05-01

Număr

Secțiune

Статьи