ROLUL INFRASTRUCTURII PENITENCIARE ȘI A CADRULUI LEGAL ÎN DIMINUAREA EFECTELOR PRODUSE DE SUBCULTURA CRIMINALĂ A PERSOANELOR PRIVATE DE LIBERTATE

Victor MORARU, Victor SAMOILENCO Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Subcultura criminală a persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii produce în mediul carceral efecte negative printre care segregarea și stratificarea socială a condamnaților, abuzul fizic și psihic asupra anumitor categorii de deținuți, rezistența la efectele pozitive ale acțiunilor de resocializare etc. Atât teoria, cât și practica au demonstrat deja că nimicirea subculturilor nu se poate realiza fără a atrage alte consecințe mai grave, precum formarea unei alte subculturi mult mai periculoase. În aceste condiții, un obiectiv mult mai realist este slăbirea efectelor subculturii în mediul carceral. În realizarea acestui obiectiv, rolul infrastructurii și a cadrului legal este unul extrem de important. Mai mult, în cazul cadrului legal, declarăm expres că acesta este inutil în lipsa unui cadru de implementare. În acest articol, urmează, așadar, să explicăm formarea subculturii criminale în instituțiile penitenciare inclusiv prin factori infrastructurali și să argumentăm că legile execuțional-penale în lipsa unui cadru de implementare a acestora nu își au rostul și nu pot produce efectul represiv-educativ asupra condamnaților.

Cuvinte-cheie: subcultură, infrastructură, cadru legal, factori infrastructurali, cadru de implementare, sistem progresiv de executare a pedepsei.

 

DOI: https://doi.org/10.59295/sum3(163)2023_15

Publicat

2023-05-25

Număr

Secțiune

Статьи