DETERMINAREA SAU ÎNLESNIREA SINUCIDERII ÎN LEGISLAȚIA PENALĂ A REPUBLICII MOLDOVA ȘI ÎN CEA A STATELOR MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE: ANALIZĂ DE DREPT COMPARAT

Vitalie STATI, Anatolie COLȚENIUC Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În contextul perfecționării continue a art. 150 din Codul penal al Republicii Moldova, crește semnificația recepționării experienței legislative pozitive a statelor membre ale Uniunii Europene în materie de reglementare a răspunderii penale pentru determinarea sau înlesnirea sinuciderii. Scopul studiului de față este de a analiza art. 150 din Codul penal al Republicii Moldova și normele corespondente din legile penale ale statelor membre ale Uniu- nii Europene, pentru a stabili asemănările și deosebirile dintre aceste norme și pentru a formula recomandările de perfecționare a art. 150 din Codul penal al Republicii Moldova. Baza metodologică a prezentului studiu îl constituie metoda de drept comparat și metoda de analiză sistemică. În rezultatul studiului efectuat, au fost conturate reperele de armonizare în perspectivă a prevederilor Capitolului II din partea specială a Codului penal al Republicii Moldova cu prevederile corespondente din legile penale ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Cuvinte-cheie: sinucidere, încercarea de sinucidere, determinarea la sinucidere, înlesnirea sinuciderii, omor, omucidere, viața persoanei.

 

DOI: http://doi.org/10.59295/sum3(163)2023_16

Publicat

2023-05-25

Număr

Secțiune

Статьи