CONCEPȚIA NOUĂ A CLASIFICATORULUI DE PENITENCIARE BAZATĂ PE REGIMURI PROGRESIVE

Oleg PANTEA Universitatea de Stat din Moldova Olesea PANCHIV Universitatea de Stat din Moldova, Consultant Ministerul Justiției

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În lucrare este prezentată propunerea de amendament la Codul de executare, care vizează introducerea unui sistem al regimurilor progresive de executare a pedepsei deținuților, apreciind impactul sistemului progresiv asupra reso- cializării persoanelor, fiind propus un nou clasificator al penitenciarelor după tipuri și regimuri. Astfel, principiul de bază la executarea pedepsei – al individualizării – va fi pus în aplicare, prin separarea și repartizarea deținuților după criterii legale.

Totodată, a fost evidențiată problematica apărută în legătură cu norma ce prevede stabilirea corespunzătoare a tipului de penitenciar de către instanța de judecată.

Subsecvent, au fost supuse unei analize critice reglementările actuale privind condițiile de executare a arestului contravențional, evidențiind necesitatea operării unor modificări legislative esențiale în acest sens.

Cuvinte-cheie: tip de penitenciar, individualizare, regimuri progresive, deținut, liberarea din detenție, grad de severitate, arest contravențional.

 

DOI: http://doi.org/10.59295/sum3(163)2023_17

Publicat

2023-05-25

Număr

Secțiune

Статьи