CONȚINUTUL ILEGALITĂȚII FAPTEI CARE ESTE INCRIMINATĂ ÎN ART. 233 DIN CODUL PENAL AL REPUBLICII MOLDOVA. VÂNATUL FĂRĂ AUTORIZAȚIA CORESPUNZĂTOARE

Anastasia BOLDESCU Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

În prezentul studiu se încearcă găsirea răspunsului la următoarea întrebare: formează oare oricare vânat ilegal (vânătoare ilegală) conținutul acțiunii prejudiciabile prevăzute la art. 233 din Codul penal al Republicii Moldova? În afară de aceasta, este inițiată analiza condițiilor în care vânatul devine ilegal. Este identificat rolul dispoziției de referire în procesul de interpretare a art. 233 din Codul penal al Republicii Moldova. Se demonstrează că ilegalitatea vânatului în sensul art. 233 din Codul penal al Republicii Moldova nu se reduce la încălcarea prevederilor unei legi care reglementează activitatea de vânat (vânătoare). De asemenea, se relevă că ilegalitatea vânatului (vânătorii) nu întotdeauna presupune ilegalitatea acestei fapte în sensul art. 233 din Codul penal al Republicii Moldova. În final, sunt analizate toate tipurile de autorizație corespunzătoare în sensul art.233 din Codul penal al Republicii Moldova. Sunt identificate actele care nu intră sub incidența noțiunii „autorizația corespunzătoare” din art. 233 din Codul penal al Republicii Moldova.

Cuvinte-cheie: vânat (vânătoare), vânatul ilegal, ilegalitate, dispoziție de referire, autorizație corespunzătoare, permis de vânătoare, foaie/fișă pentru recoltare, autorizație de a vâna animale sălbatice copitate.

 

DOI: http://doi.org/10.59295/sum3(163)2023_25

Descărcări

Publicat

2023-05-25

Număr

Secțiune

Статьи