METODOLOGIA EVALUĂRII NIVELULUI COMPETENȚIONAL AL ANGAJAȚILOR ÎNTREPRINDERILOR DIN SFERA ALIMENTAȚIEI PUBLICE
Olga TABUNȘCIC Academia de Studii Economice a Moldovei
Rezumat
Competitivitatea structurilor economice din domeniul alimentației publice este influențată de mai mulți factori interni și externi, dar rolul-cheie aparține capitalului uman. Conform Strategiei de dezvoltare a comerţului interior în municipiul Chişinău pentru anii 2015 – 2020, elaborate de Direcţia generală comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău, unitățile economice se confruntă cu un șir de probleme, ca: preţuri înalte de consum la produse/servicii, amplasarea neuniformă a unităţilor economice, iar una dintre cauzele principale este că în perioada de tranziţie la economia de piaţă sfera alimentației publice a absorbit persoane cu diverse specializări în diferite domenii, departe de activitatea comercială. Majoritatea lucrătorilor nu dispun de acte de studii profesionale şi deţin patentă datorită calificării obținute ca urmare a experienţei de muncă. De aceea, evaluarea cotei persoanelor cu studii comerciale din totalul angajaţilor în sectorul de alimentație publică, conform estimărilor Direcției, este dificilă. În contextul acestei afirmații a fost realizată această cercetare care pune în evidență impactul competențelor profesionale ale angajaților asupra competitivițății structurilor economice din sectorul alimentației publice și a fost elaborată metodologia de evaluare a nivelului competențional al angajaților întreprinderilor din sfera alimentației publice. Cuvinte - cheie: alimentație publică, competitivitate, angajați, competențe profesionale.