ATRAGEREA INVESTIȚIILOR STRĂINE DIRECTE ȘI IMPACTUL ACESTORA ASUPRA DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DURABILE: REPUBLICA MOLDOVA VS ȚĂRILE EUROPEI CENTRALE ȘI DE EST

Elena NIREAN Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Semnificativă este contribuția investițiilor străine la dezvoltarea economică a țărilor care au nevoie de investiții atât în aspect cantitativ, cât și în aspect calitativ. Având în vedere impactul pozitiv major al investițiilor străine directe asupra țărilor primitoare, între țările doritoare de investiții apare o adevărată concurență. Astfel, aceste țări elaborează şi promovează politici de atragere a investițiilor străine în dezvoltarea economiilor pentru creșterea nivelului de trai al populației.

Pentru Republica Moldova și țările din Centrul și Estul Europei, investițiile străine directe reprezintă un instru- ment principal pentru dezvoltarea şi creșterea economică. În această ordine de idei, scopul cercetării este analiza evoluției dinamice a fluxului de investiții străine directe în Republica Moldova și țările central și est europene și determinarea impactului acestora asupra dezvoltării economiilor naționale.

Cuvinte-cheie: investiții străine directe, poziție investițională, fluxuri de investiții, politică investițională, impact investițional, dezvoltare economică, creștere economică.

DOI: https://doi.org/10.59295/sum11(01)2023_05

Descărcări

Publicat

2023-07-27

Număr

Secțiune

Articole