BUCĂTĂRIA TRADIȚIONALĂ, UN VERITABIL MARCHER IDENTITAR
Tatiana POTÎNG, Universitatea de Stat din Moldova
Rezumat
Asumarea identității etnoculturale prin bucătăria tradițională a devenit un fenomen din ce în ce mai popular în
ultima perioadă, în contextul creșterii fluxurilor de migrațiune, pe de o parte, și al aglutinării sentimentului de identitate, pe de altă parte. În acest articol ne propunem să examinăm identitatea gastronomică specifică, circumstanțele
construcției bucătăriei moldovenești contemporane și influențele care și-au pus amprenta asupra profilului gastronomic local. De asemenea, am evidențiat contribuțiile etnologilor în procesul de cercetare științifică a gastronomiei
tradiționale. În partea a doua a articolului, am constatat că, pentru moldovenii din diaspora, păstrarea obiceiurilor
alimentare și consumul de mâncăruri tradiționale ajută la calmarea nostalgiei pentru trecut și moștenire. În același
timp, alimentele funcționează ca un liant social, întărind legăturile cu familia și prietenii.
Cuvinte-cheie: marcher identitar, model alimentar, identitate gastronomică, bucătărie tradițională.