ВЛИЯНИЕ КАЛОРИЙНОСТИ РАЦИОНА НА СОСТОЯНИЕ НЕКОТОРЫХ ЭЛЕМЕНТОВ АНТИОКСИДАНТНОЙ СИСТЕМЫ ЭРИТРОЦИТОВ

Фёдор СТРУТИНСКИЙ, Светлана ГАРАЕВА, Влада ФУРДУЙ, Галина ПОСТОЛАТИ, Валентина СТРОКОВА, Лилия ПОЛЯКОВА, Мариана ЧОКИНЭ, Нина КОВАРСКАЯ Институт физиологии и санокреатологии

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

EFECTUL CALORICITĂŢII RĂSPUNSULUI PRIVIND STAREA UNOR ELEMENTE ALE SISTEMULUI ANTIOXIDANT DE ERITROCITE 

În articol sunt prezentate date privind conținutul formelor oxidate de glutation și carnozină ca componente ale siste-mului antioxidant în eritrocitele șobolanilor hrăniți cu diferite rații alimentare. Particularitățile modificărilor concentra-ției acestor antioxidanți în eritrocite au relevat că cea mai optimă rație pentru șobolanii de tip normostenic este rația ce include: proteine – 16%, lipide – 26% şi glucide – 58% (rația 2). De asemenea, nivelul glutationului și al carnozinei în eritrocite se menținea la un nivel stabil, în cazul când șobolanilor li se administrau rații ce conțineau 16-20% proteine (rațiile 2, 3 și 4), ceea ce indică limitele capacităților compensatorii ale organismului șobolanilor de tip normostenic. Astfel, conținutul glutationului și al carnozinei în eritrocite poate fi considerat ca indice integral al proceselor de adaptare. 

Cuvinte-cheie: eritrocite, sistem antioxidant, glutation, carnozină, valoare calorică, analiza aminoacizilor. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2018-05-01

Număr

Secțiune

Articole