PERSPECTIVA BIOTEHNOLOGICĂ PRIVIND APLICAREA NANO-OXIZILOR METALICI LA CULTIVAREA LEVURILOR DE INTERES BIOTEHNOLOGIC
Agafia USATÎI, Natalia CHISELIȚA, Alina BEȘLIU, Nadejda EFREMOVA, Ludmila BEJENARU, Ludmila BATÎR, Constantin DADU, Ana TANASE Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie
Rezumat
În lucrare sunt prezentate imformații noi despre gradul de acțiune a nanoparticulelor cu diferite caracteristici fizico-chimice ZnO (10 nm, 30 nm, 50 nm, <100 nm), TiO2 (30 nm, 40 nm), Fe3O4 (10 nm, 30 nm, 50-100 nm), și ZnO/MgO (10/11 nm) asupra levurilor Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-18, Saccharomyces cerevisiae CNMN-Y-20, Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30, tulpini cu calități biotehnologice performante. S-a constatat că factorii-cheie în declanșarea răspun-sului celulelor sunt nanostructura, dimensiunile și concentrațiile nanoparticulelor metalice, iar indicii importanți de răspuns ai celulei sunt viabilitatea, conținutul de proteine, carbohidrați (inclusiv β-glucani și manoproteine), pigmenți carotenoidici (inclusiv β-caroten, torulenă, torularodină), activitatea enzimelor antioxidante catalaza și SOD ca elemente ale stresului oxidativ al celulei. Analizând efectele nano-oxizilor metalici asupra tulpinilor de levuri, menționăm importanța acestora ca factor de reglare a proceselor de cultivare și biosinteză a principiilor bioactive celulare de interes biotehnologic. Rezultatele modelării proceselor biosintetice cu aplicarea nanoparticulelor prezintă privilegiu pentru dezvoltarea unor aplicații inovative, în special în bionanotehnologie, biomedicină, industria alimentară, protecția mediului, alte domenii.
Cuvinte-cheie: Saccharomyces cerevisiae, Rhodotorula gracilis, nano-oxizi metalici, viabilitate, proteine, carbohidrați, carotenoide, catalază, superoxid dusmutază.