EPURAREA EFLUENTULUI TEXTIL PRIN APILCAREA METODELOR DE ELECTROFLOTARE, OXIDARE CATALITICĂ ŞI DE ADSORBŢIE PE CĂRBUNE ACTIV
Gheorghe DUCA, Vera MATVEEVICI, Maria GONŢA, Larisa MOCANU Universitatea de Stat din Moldova
Rezumat
S-a studiat procesul diminuării concentrației unor poluanți organici (coloranți și substanțe auxiliare) care se conțin în apele reziduale textile, iar în acest scop au fost aplicate metodele electrochimice bazate pe electroflotare. Cercetările experimentale au fost realizate într-o celulă electrochimică fără diafragmă cu electrozi monopolari.
A fost determinată influența floculantului de tip cationic (PDAMDAC) și a aldehidei formice asupra eficienței pro-cesului de epurare. Au fost stabilite condițiile optime de înlăturare a poluanților în funcție de timpul de electroflotare, intensitatea curentului electric, concentrația floculantului, concentrația aldehidei formice.
În rezultatul cercetărilor ştiinţifice s-a constatat că eficiența de îndepărtare a poluanților din sistemele RD–NaLS – DMPA– Degl– AF este influențată de concentrația PDAMDAC. În prezenţa floculantului PDADMAC eficiența se măreşte odată cu creșterea concentrației şi sistemele model se epurează prin combinarea metodelor de electroflotare şi adsorbţie pe cărbune activ, iar în lipsa floculantului – prin combinarea metodelor de electroflotare, oxidare catalitică şi adsorbţie.
Cuvinte-cheie: electroflotare, oxidare catalitică, adsorbție pe cărbune activ, colorant roșu direct, sare de natriu a acidului lignosulfonic, acid 2,2- dihidroximetil propionic și dietilenglicol, consum chimic de oxigen, aldehidă formică, poli (dialildimetilclorură de amoniu).