STRESUL ŞI ROLUL LUI ÎN ACTIVITATEA FIZICĂ ȘI CREATIVĂ LA ADOLESCENȚI

Aurelia CRIVOI, Iurie BACALOV, Elena CHIRIŢA, Ana ILIEȘ, Adriana DRUŢA, Iulian PARA, Ilona POZDNEACOVA, Lidia COJOCARI* Universitatea de Stat din Moldova *Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă din Chișinău”

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

În societatea de astăzi, omul este expus din ce în ce mai mult influenţelor din mediul extern, la o mulţime de factori care acționează asupra stării lui psihice sau fizice. În urma acţiunii acestor factori, omul poate intra într-o stare fizică şi emoţională numită stres, când se dezvoltă o reacţie a organismului. Stresul exercită o influenţă mare şi asupra adolescenților din punct de vedere cognitiv, dar și creativ. El poate atât diminua, cât şi mări starea emoțională, aceasta depinde la fel de tipul de stres la care e supusă persoana, precum şi de tipul ei de personalitate. Efectele stresului se fac vizibile printr-un șir de reacții ale organismului: emotive, creative, fiziologice și organizaționale. 

Cuvinte-cheie: stres, creativitate, eustres, distres, activitate cognitivă, indici antropometrici, indici cardiovasculari. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2020-05-01

Număr

Secțiune

Articole