COMPLECȘI Ln(III)-Bi(III) ÎN BAZA IONILOR TRIETILENTETRAAMINHEXAACETAT  PRECURSORI MOLECULARI PENTRU OXIZII MICȘTI BiLnO3

Nelea POPA, Ion BULIMESTRU, Aurelian GULEA Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

Lucrarea este axată pe sinteza și studiul unui șir de combinații coordinative heterometalice ale lantanidelor(III) și bismutului(III) cu formula generală LnBi(ttha)·nH2O (ttha6- = trietilentetraaminhexaacetat) pe rol de precursori moleculari pentru obținerea oxizilor micști BiLnO3. În baza spectrelor IR a fost stabilită prezența a două serii de complecși analogi (Ln(III) = La, Pr, Nd, Gd, Dy, unde n=7 și Ln(III) = Ho, Er, unde n=10). Analiza termogravimetrică efectuată în flux de oxigen generează oxidul preconizat BiLnO3 deja la 600oC, pe când în flux de azot acest proces nu este finalizat nici la 900oC. Difracția razelor X pe pulberile obținute la descompunerea termică a precursorilor a confirmat că viteza de cal-cinare și natura ionilor Ln(III) nu influențează compoziția reziduurilor finale, în toate cazurile obținându-se oxizii heterometalici preconizați BiLnO3 în stare pură. 

Cuvinte-cheie: combinații coordinative, precursori moleculari, lantanide(III), bismut(III), trietilentetraaminhexaacetat, viteză de încălzire, oxid mixt. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2020-05-01

Număr

Secțiune

Articole