OXIDAREA FOTOCATALITICĂ OMOGENĂ ȘI ETEROGENĂ CU TiO2 / H2O2 ȘI Fe2 +/ H2O2 (REAGENTUL FENTON) A SURFACTANTULUI CATIONIC BROMURĂ DE CETILTRIMETILAMONIU

Veronica PORUBIN-SCHIMBĂTOR, Maria GONŢA, Larisa MOCANU Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

Pentru a preveni contaminarea cu surfactanți a apei și a solului, a fost studiat procesul de oxidare a agentului tensioactiv cationic bromură de cetiltrimetilamoniu (CTAB) în sisteme model prin fotodegradărea în sisteme UV/TiO2/H2O2 și UV/Fe2+/H2O2 (foto-Fenton). În ambele procese au fost evaluați parametrii care influențează eficacitatea fotodegradării. Concentrația remanentă a surfactantului cationic a fost determinată prin spectrofotometrie UV/VIS utilizând albastru de metilen și cloroform pentru extragerea complexului format. Din rezultatele cercetărilor s-a constatat că concentrația agen-tului tensioactiv CTAB poate fi scăzută semnificativ prin oxidarea în sistemul UV/TiO2/H2O2, precum și în sistemul UV/Fe2+/H2O2 cu un grad de mineralizare și degradare de aproximativ 50%. În ambele procese s-a observat dependența eficacității fotodegradării agentului tensioactiv de parametrii fizico-chimici: concentrația de TiO2, concentrațiile Fe(II) și H2O2, pH, timp și lungimea de undă. Au fost determinate vitezele de reacție de oxidare fotocatalică omogenă/eterogenă și gradul de mineralizare în funcție de diferiți parametri fizico-chimici. S-a constatat că pH-ul optim pentru oxidarea CTAB cu reagentul foto-Fenton este de 2,5, iar pentru sistemul UV/TiO2 /H2O2 – de 4,0. La fel, s-a constatat că oxidarea în sistemul UV/Fe2+/H2O2 (foto-Fenton) a fost mai eficientă în fotodegradarea agentului tensioactiv CTAB comparativ cu sistemul UV/TiO2/H2O2. 

Cuvinte-cheie: oxidare avansată, surfactant, CTAB, reagentul Fenton, dioxid de titan, peroxid de hidrogen, albastru de metilen, cloroform. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2020-12-01

Număr

Secțiune

Articole