EVALUAREA TERMOTOLERANŢEI FRUNZELOR SPECIILOR DE STEJAR RĂSPÂNDITE ÎN REPUBLICA MOLDOVA CU AJUTORUL METODEI DE SCURGERE A ELECTROLIŢILOR
Petru CUZA Universitatea de Stat din Moldova
Rezumat
Schimbările climatice afectează starea de sănătate şi productivitatea pădurilor, ceea ce justifică rolul cercetărilor privind evaluarea acţiunii factorilor de stres termic asupra posibilelor modificări în răspândirea speciilor de stejar. Printre factorii care provoacă stresurile de mediu, temperaturile excesive şi arşiţa exercită o influenţă negativă asupra compoziției comunităților vegetale, urmare a modificărilor în distribuția speciilor. Răspunsul plantelor la acţiunea stresului termic include evitarea factorilor de stres şi mecanismele fiziologice şi biochimice de recuperare a leziunilor provocate ţesutu-rilor frunzelor. Rezistenţa speciilor de stejar faţă de acţiunea şocului termic se schimbă în funcţie de condiţiile de mediu în care vegetează arboretele. Dintre speciile de stejar răspândite în Republica Moldova stejarul pufos se caracterizează prin termotoleranță avansată. După excluderea influenței mecanismelor care determină evitarea / diminuarea acţiunii tem - peraturilor ridicate, frunzele stejarului pufos, în comparaţie cu cele ale stejarului pedunculat și ale gorunului, au ma-nifestat în condiţiile de mediu din centrul şi sudul RM o rezistenţă sporită la șocul termic. În condiţiile de mediu din nordul RM stejarul pedunculat, în comparaţie cu stejarul pufos şi cu gorunul, a demonstrat o rezistenţă ridicată la acţiunea temperaturilor înalte.
Cuvinte-cheie: Quercus robur, Q. petraea, Q. pubescens, frunze, scurgerea electroliţilor, rezistenţă, doză letală (LD50).