COMPUȘI COORDINATIVI AI METALELOR DE TRANZIȚIE CU LIGANZI ÎN BAZA ALDEHIDEI SALICILICE

Angela SÎRBU Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Lucrarea conține studiul surselor bibliografice consacrate compușilor coordinativi ai metalelor de tranziție cu chalco-gensemicarbazonele în baza aldehidei salicilice cu diferite proprietăți chimice, fizice, structurale, biologice. Tiosemicar-bazonele aldehidei salicilice coordinează cu principalele metale de tranziție, în general, ca ligand tridentat prin atomii donori O, N, S, ca un ligand bidentat prin intermediul atomilor N și S cu formarea ciclurilor de chelat din cinci sau patru membri, precum și (în cazuri rare) legături N, S între atomii de metal sau ca un ligand monodentat prin atomul de sulf. Tioalchilarea derivaților de tiosemicarbazidă modifică chimia de coordinare a izotiosemicarbazonei sintetizate prin reacțiile de condensare ale izotiosemicarbazidelor cu aldehide sau cetone potrivite. Coordinarea izotiosemicarbazonelor aldehidei salicilice și altor aldehide aromatice sau cetone potențial tridentate la metale 3d are loc prin atomii terminali, respectiv, atomul hidrazinic N1 și izotioamidă / izotioimidă N3, în timp ce cel de-al treilea atom donor este furnizat de aldehida sau cetona care a fost utilizată pentru condensare. 

Cu toate că o bună parte din tiosemicarbazonele cunoscute posedă o gamă largă de proprietăţi biologice relevante (antibacteriene, antivirale, antitumorale etc.), coordinarea lor la metale de tranziţie amplifică aceste proprietăţi. Mai eficientă în acest aspect este coordinarea în sfera ionului de cupru(II). 

Cuvinte-cheie: compuși coordinativi, tiosemicarbazonele aldehidei salicilice, metale de tranziție, modalitate de coordinare, proprietăți biologice. 

Publicat

2021-05-01

Număr

Secțiune

Articole