INFLUENȚA INVAZIEI CU DITYLENCHUS DESTRUCTOR ASUPRA CONȚINUTULUI DE COMPUȘI BIOLOGIC ACTIVI DIN CARTOFII DE SOI ROMANO

Maria MELNIC Institutul de Zoologie

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Sunt expuse date despre modificările conținutului unor substanțe biologic activie – cantitatea de masă uscată și apă, proteină, aminoacizi proteinogeni, care au loc în cartofii de soi Romano infestați de D.destructor Thorne 1945 în fazele inițiale de ditilenhoză, comparativ cu cei neinfestați. Au fost determinate variațiile calitative și cantitative ale aminoacizilor (AA) legați din țesutul cartofilor, precum și din corpul D.destructor (masculi, femele, larve, ouă), de asemenea distribuirea procentuală a AA pe grupe funcționale. S-a determinat că în materialul cercetat (cartofii neinfestați, infestați și corpul D.destructor) sunt prezenți 20 de aminoacizi proteinogeni, specifici pentru plante, cu dominanța Asp+Asn și Glu+Gln, iar cantitățile minimale revin aminoacizilor cu conținut de sulf – Cis și Met. În țesutul infestat, cantitățile fiecăruia dintre AA cercetați sunt mai mari, comparativ cu cel neinfestat, mai ales a Asp+Asn – de 2,2 ori, Glu+Gln – de 2 ori, Tre – de 2,2 ori și Ser – de 2,4 ori, totodată suma AA fiind mai mare de 1,8 ori. Una dintre cauzele modificărilor conținutului compușilor biologic activi cercetați din cartofii de soi Romano infestați este prezența populațiilor D.destructor în țesutul analizat cu o densitate majoră – 1,3-1,4x10 3 unități/gram țesut. Cuvinte-cheie: tuberculi de cartofi, ditilenhoză, proteină, aminoacizi proteinogeni, nematoda Ditylenchus destructor.

Publicat

2022-12-19

Număr

Secțiune

Articole