ABORDĂRI MODERNE PRIVIND DINAMISMUL MORFOFUNCŢIONAL AL PROCESULUI DE SPERMATOGENEZĂ

Vladimir ȘEPTIȚCHI, Ana LEORDA, Viorica RAISCHI, Olesea GROSUL-RAILEANU Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie, Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Lucrarea rezumă abordările moderne despre dinamismul morfofuncțional al spermatogenezei ca proces dinamic complex cu evenimente celulare și moleculare bine organizate, care include trei etape funcționale specifice de bază ‒ spermatocitogeneza (mitoza), meioza și spermiogeneza (diferențierea fără diviziune), și duce la formarea sperma- tozoizilor. Prima etapă presupune diferențierea spermatogoniilor (celule germinale diploide mici) prin diviziunea mitotică în spermatocite primare. A doua etapă necesită meioză, în care celulele diploide ‒ spermatocitele formează spermatide haploide rotunde. Etapa finală a spermatogenezei implică producerea de spermatozoizi maturi și mobili din spermatide rotunde, printr-un proces numit spermiogeneză. În oricare dintre aceste etape pot apărea tulburări funcționale, ceea ce poate duce la perturbarea întregului proces și la infertilitate. Până în prezent, o înțelegere cu- prinzătoare a biologiei celulare și a geneticii spermatogenezei este dificilă, deoarece are loc într-un mediu testicular complex, caracterizat printr-o asociere strânsă a spermatozoizilor în curs de dezvoltare cu celulele suplimentare. Prin urmare, este necesar de a intensifica studiul mecanismelor dinamismului morfofuncțional al spermatogenezei și al reglării acesteia în general și la diferite etape.

Cuvinte-cheie: spermatogeneză, spermatocitogeneză, meioză, spermiogeneză, spermatogonie, spermatocit, sper- matidă, spermatozoid.

 

DOI: https://doi.org/10.59295/sum1(171)2023_20

Publicat

2023-07-27

Număr

Secțiune

Articole