CIANOBACTERIIE- SURSE DE COMPUȘI BIOACTIVI CU PROPRIETĂȚI ANTIOXIDANTE
Alina TROFIM, Valentina BULIMAGA, Liliana ZOSIM, Daniela ELENCIUC, Moldova State University, Republic of Moldova Valeriu RUDIC, ,,Nicolae Testemitanu” State University of Medicine and Pharmacy, Republic of Moldova
Rezumat
În ultimele decenii, interesul cercetătorilor față de cianobacterii și alge a crescut mult, fiind privite nu doar ca
produse alimentare sau nutraceutice, ci și ca surse de substanțe bioactive naturale cu efecte benefice asupra sănătății,
care ar servi drept alternativă la medicamentele de sinteză, precum și ar lărgi spectrul de remedii naturale utilizate
în prevenirea și combaterea unor maladii. Această lucrare prezintă rezultatele cercetărilor mondiale recente privind
identificarea compușilor bioactivi cu activitate antioxidantă produși de alge și cianobacterii, analizate metodele de
determinare a activității antioxidante a diferitelor clase de compuși biochimici, precum și speciile de cianobacterii
cu un continut bogat de substante cu efecte antioxidante în vederea evaluarii tulpinilor de cianobacterii de interes
biotehnologic și a preparatelor obtinute pe baza acestora cu activitate antioxidantă ridicată.
Cuvinte-cheie: activitate antioxidantă, cianobacterii, compuși bioactivi, radicali liberi.