IMPACTUL MACRO- ȘI MICRONUTRIENȚILOR ASUPRA STATUTULUI IMUN

Olga BULAT, Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Alimentația este un proces esențial în menținerea sănătății organismului. Macronutrienții (proteinele, glucidele
și lipidele) și micronutrienții (vitaminele, mineralele și substanțele biologic active) stau la baza tuturor proceselor
organismelor vii. Aportul redus sau excesiv al nutrienților poate cauza diferite dereglări funcționale și structurale ale
organelor și sistemelor de organe, inclusiv și ale sistemului imunitar. Studierea influenței acestor nutrienți asupra
sistemului imunitar în ansamblu, precum și asupra parametrilor statului imun, va oferi o oportunitate de a modifica
indicatorii statutului imun, prin activarea sau suprimarea anumitor funcții ale sistemului imunitar după necesitate prin
intermediul rațiilor alimentare individualizate.
Cuvinte-cheie: micronutrienți, macronutrienți, sistem imunitar, proteine, lipide, glucide, vitamine.

DOI: https://doi.org/10.59295/sum1(181)2025_11

Descărcări

Publicat

2025-06-04

Număr

Secțiune

Articole