ОСОБЕННОСТИ АЗОТИСТОГО ОБМЕНА У ЛИЦ С ПСИХИЧЕСКОЙ ДИЗОНТОГЕНИЕЙ

Анна ЛЕОРДА, Светлана ГАРАЕВА, Влада ФУРДУЙ, Галина РЕДКОЗУБОВА, Галина ПОСТОЛАТИ, Нина КОВАРСКАЯ Институт физиологии и санокреатологии АН Молдовы

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

În articol sunt investigate particularităţile metabolismului aminoacizilor liberi la persoanele cu disontogeneză psihică. Sunt determinaţi, prin metoda cromatografiei lichide cu schimb de ioni, indicii metabolismului azotat în sângele şi în urina copiilor cu paralizie cerebrală infantilă. La copiii cu paralizie cerebrală infantilă a fost depistată o sporire conside-rabilă a coeficientului raportului aminoacizilor de excitaţie/inhibiţie, precum şi hipoaminoacidemie şi hipoaminoaci-durie. Acestea sunt însoţite de o disbalanţă pronunţată a aminoacizilor cu conţinut de sulf, ceea ce permite utilizarea lor în calitate de markeri nespecifici ai nivelului de sănătate. Rezultatele obţinute sunt discutate în cadrul conceptului de sănătate psihică de pe poziţiile abordării sanocreatologice a formării dirijate a sănătăţii mentale a omului. 

Cuvinte-cheie: sănătate mentală, disontogeneză psihică, sanocreatologie, paralizie cerebrală infantilă, metabolism azotat, aminoacizi cu conţinut de sulf, aminoacizi de excitaţie, aminoacizi de inhibiţie. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2013-12-01

Număr

Secțiune

Articole