ANALIZA GENETICO-MOLECULARĂ A UNOR SOIURI AUTOHTONE DE GLYCINE MAX (L.) MERRILL PRIN UTILIZAREA MARKERILOR MICROSATELITICI

Ina BIVOL, Ana BÎRSAN Universitatea de Stat din Moldova

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

Prin intermediul marcherilor Inter-simplu Secvenţe Repetitive (ISSR) a fost evaluată diversitatea genetică a speciei Glycine max L. Analiza ISSR a soiurilor autohtone de soia a pus în evidenţă existenţa polimorfismului intraspecific cu valoarea medie 25%. În spectrul variat de fragmente amplificate s-a remarcat prezenţa unor secvenţe specifice care pot fi utilizate în calitate de marcheri moleculari în genotipare la soia. Profilul electroforetic al ampliconilor ISSR a permis determinarea distanţei genetice şi construirea dendrogramei ce a reflectat similitudinea genetică la soiurile studiate. 

Genotiparea germoplasmei de soia prezintă un instrument molecular util pentru realizarea cu succes a programelor de selecţie moderne, scopul cărora este de a crea soiuri noi cu caractere dorite. 

Cuvinte-cheie: Glycine max, soiuri autohtone, polimorfism, fragmente specifice, distanţă genetică, primeri, markeri ISSR. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2014-12-01

Număr

Secțiune

Articole