IMPACTUL RAŢIILOR ALIMENTARE ÎN PROCESUL DE MULTIPLICARE ŞI DEZVOLTARE A UNOR REPREZENTANŢI AI BACTERIOCENOZEI INTESTINALE
Tudor STRUTINSCHI, Maria TIMOŞCO, Aliona VELCIU, Victoria BOGDAN, Valentina STROCOV, Lilia POLEACOVA Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM
Rezumat
În condiţii in vitro au fost experimentate 6 variante de raţii alimentare nou-elaborate cu destinaţie specială. A fost studiată acţiunea lor asupra procesului de multiplicare şi dezvoltare a 4 specii de bacterii intestinale (Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Escherichia coli şi Enterococcus faecium) în monocultură şi asociaţie. În primul caz s-a obţinut un impact pozitiv la variantele: 3 cu escherichii, 5 cu bifidobacterii şi lactobacili şi 6 cu enterococi, iar în al doilea – la varianta 5. Aceasta a contribuit la stimularea procesului de multiplicare şi dezvoltare a bifidobacteriilor, lactobacililor şi enterococilor, dar la inhibarea acestuia la escherichii – reprezentante ale microflorei intestinale condiţionat patogene. Cuvinte-cheie: raţie alimentară, bacteriocenoză intestinală, destinaţie specială, proces de multiplicare şi dezvoltare, specie de bacterii.