PARAMETRII FIZICO-CHIMICI CARE INFLUENȚEAZĂ RATA DE OXIDARE/MINERALIZARE A SĂRII DE NATRIU A ACIDULUI LIGNOSULFONIC CU REAGENTUL FENTON
Larisa MOCANU, Maria GONȚA, Gheorghe DUCA* Universitatea de Stat din Moldova *Academia de Științe a Moldovei
Rezumat
Sarea de natriu a acidului lignosulfonic (LSNa) este un agent de dispersie utilizat pe larg în procesul de vopsire a fibrelor și a țesăturilor. Concentrația inițială a dispersantului LSNa în baia de vopsire este de 2000,0 -5000,0 mg/L. Deoarece sarea de natriu a acidului lignosulfonic are o structură complexă și o masă moleculară mare, înlăturarea lui s-a realizat prin metoda de oxidare cu reagentul Fenton.
Au fost stabilite condițiile optime de oxidare catalitică. Pentru o eficiență sporită Astfel, s-a stabilit că valoarea optimă de pH este de 2,5. Experimental a fost determinat raportul dintre oxidant și reducător, astfel pentru a oxida/mineraliza 60,0 mg/L de dipersant este necesar ca raportul dintre peroxidul de hidrogen și ionii de fier (II) să fie de 1:3,5. În aceste condiții, efectul de oxidare/mineralizare este, în medie, de 82,0%. Pentru o eficiență mai mare este necesar ca oxidarea cu reagentul Fenton să fie urmată de procesul de adsorbție pe cărbune activ.
Cuvinte-cheie: agent de dispersie textil, reagentul Fenton, peroxid de hidrogen, ioni de fier (II).