ÎNLĂTURAREA COLORANTULUI PORTOCALIU ACTIV ȘI A ACIDULUI 2, 2-DIHIDROXIMETIL PROPIONIC PRIN METODE DE CONCENTRARE, LA PRIMA ETAPĂ, URMATE DE OXIDARE ŞI ADSORBŢIE

Maria GONȚA, Vera MATVEEVICI, Viorica IAMBARȚEV, Larisa MOCANU, Gheorghe DUCA* Universitatea de Stat din Moldova *Academia de Științe a Moldovei

Autori

  • USM ADMIN Studia Universitas Moldaviae

Rezumat

A fost studiat procesul de diminuare a concentrației emolientului, acidul 2,2-dihidroximetil propionic (DMPA), în prezența colorantului textil portocaliu activ (PA). 

S-a constatat că efectul înlăturării componenților din amestecul de colorant şi emolient se măreşte la aplicarea metodei de electroflotare sau electroflotocoagulare, iar la aplicarea metodei de coagulare efectul înlăturării se micșorează. La fel, s-a stabilit că sistemele cu concentraţii mici de colorant PA (100,0 mg/l) şi emolient (20,0-80,0 mg/L) se epurează prin combinarea metodei de electroflotocoagulare şi adsorbţie. Odată cu mărirea concentraţiei compuşilor organici, este necesară combinarea metodelor de electroflotocoagulare şi oxidare. 

Cuvinte-cheie: electroflotare, coagulare, electroflotocoagulare, oxidare catalitică, agent de emoliere, polialcool, colorant activ. 

Biografie autor

USM ADMIN, Studia Universitas Moldaviae

Web programator

Publicat

2017-12-01

Număr

Secțiune

Articole