DIN ISTORIA ALIMENTAȚIEI POPULAȚIEI DIN ȚARA MOLDOVEI (SFÂRȘITUL SEC. AL XVI-LEA - ÎNCEPUTUL SEC. AL XIX-LEA): LACTATELE

Alina FELEA Institutul de Istorie, USM

Autori

  • USM ADMIN

Rezumat

Cercetarea se referă la regimul alimentar al populației din Țara Moldovei în perioada sfârșitul secolului al XVIlea- începutul sec.al XIX-lea. În special în perioada liberă de post, un rol important în rația cotidiană îl aveau laptele și produsele lactate (smântâna, untul, brânza, cașul etc.). Prezența acestora pe masă erau condiționate și de activitatea tradițională economică a populației din Țara Moldovei, în care creșterea animalelor ocupa un rol de frunte, susținută și de cererea produselor lactate pe piață. Produsele lactate erau comercializate, ceea ce a stimulat crearea cășăriilor și actvitatea brânzarilor. Diferite tipuri de surse remarcă consumul lactatelor de către toate categoriile de populație. Prețurile la aceste produse depindeau, în mare parte, de calitatea lor. Cuvinte-cheie: alimentație, lactate, Țara Moldovei, brânză, cașcaval, unt, smântână.

DOI: https://doi.org/10.59295/sum4(174)2023_01

Descărcări

Publicat

2023-08-03

Număr

Secțiune

Статьи